Jumaat, 14 September 2012

tak leh tidoada se pohon pokok,daunnya rimbun hampir mencecah ke bumi.dia punya buah hati iatu seekor kancil.
kancil ada lah seekor haiwan yang pintar.cita-citanya menjadi seekor haiwan yang berjaya dan di kagumi.kancil juga sangat cantik.dia mempunyai ramai kenalan.

pada suatu hari pokok yang rimbun bersembang dengan sang kancil..

kancil : wahai pokok yang rimbun.apa yang menyebabkan kau suka kepadaku?

pokok :aku menyukai mu kerana cerita-cerita yang kau olah mampu melembutkan hati kerasku.

kancil : aku akan selalu menemanimu wahai pokok yang rimbun.kau luahkan sajalah padaku akan semua isi hatimu pada ku.jangan kau pernah rasa segan terhadap diriku.aku sudi mendengarnya.dan akan ku hiburkan kau dengan semua ceritaku.


bila kancil sudah semakin terkenal.dia pun semakin berubah.janjinya pada si pokok pun di lupakkanya.si kancil sibuk dengan teman-teman barunya.bergelak ketawa dan kadang-kadang tak pernah lagi menjenguk si pokok.alangkah patah hatinya si pokok.buah hatinya yang dulu rapat kini dah tak lagi macam dulu.di tegurnya pun tidak apa lagi nak menjengoknya.mungkin dia dah lupa pada si pokok.

hari semakin beralalu.pada suatu hari ada seorang pemburu berada di dalam hutan.di lihatnya si pokok sesuai di jadikan kayu api.lalu di tebangnya si pokok.ibarat malang tak berbau.rumah kata pergi kubur kata mari.tamat la riwayat si pokok yang rimbun di tangan si pemburu.

si kancil terus hanyut dengan dunianya.tanpa mengetahui kekasih hatinya telah di timpa malapetaka.dan jika ia mengetahui akan kejaidan si pokok.apa mungkin dia menyesali dan menangisi pemergian si pokok?.menjadi satu tanda tanya.


ayie reshque ^L^,,....

Tiada ulasan: